miercuri, 13 aprilie 2011

biserica din Gostinari

Mi-a aratat recent Rox acest blog: http://exploratorurban.wordpress.com/ , in care este vorba despre vechi comori facute de om, acum date uitarii. Totusi, descompunerea lenta inca lasa sa se vada vechea frumusete si cateodata e mai atragatoare pentru ca ofera o fereastra sub pielea constructiilor, care isi arata frumoasele oase de piatra si caramizi.
And on this bombshell, here it is: biserica din Gostinari, un mic detur pe drumul cu bicicleta spre Comana.
Am gasit un scurt istoric aici: http://www.episcopiagiurgiului.ro/Index/index.php?dir=Manastiri&page=barbubelu

 Scurt Istoric


Biserica Schitului „Barbu Belu” din comuna Gostinari, judeţul Giurgiu, de la a cărei existenţă, se împlinesc anul acesta 191 de ani a fost construită în anul 1818 de către Barbu Belu. În faţa bisericii schitului din Gostinari nu ai cum să nu rămâi impresionat de construcţia, altă dată somptuoasă, aflată acum într-o avansată stare de degradare. Construcţia este astăzi o ruină, o ruină impunătoare prin stilul şi masivitatea ei.  Cele trei turle, care odinioară făceau mândria acestui sfânt locaş, astăzi sunt acoperite doar de negura vremurilor grele care au trecut peste ele. Niciuna nu mai dispune de acoperiş care să protejeze interiorul bisericii. Ridicată în timpul fanarioţilor, nu a mai servit ca lăcaş de cult din anul 1857, odată cu construcţia actualei biserici a satului. Având, conform picturii de pe frontispiciu, hramul "Adormirea Maicii Domnului", sfântul locaş mai păstrează în interior câteva din picturile de odinioară.
În anul 2008,  schitul a fost reactivat prin Decizia Nr. 13/2008 a Preasfinţitului Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care a numit în funcţia de egumen pe PC. Ierom. Nicolae Matei.
Cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin osteneala dumneavoastră, se va duce la bun sfârşit iniţiativa de a readuce bisericii Schitului „Barbu Bellu”  strălucirea de altădată. 

Din cate am vazut noi, lucrarile de restaurare merg la fel de bine ca sinceritatea in credinta a bisericii ortodoxe...lasa, ca trebuie sa caute donatori, ca nu au destui bani din toate hotelurile si pensiunile si partiile de schi, ca sa nu mai zic de bisnita lor sufleteasca.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu